Lasten ja nuorten laulamisesta

Tiistai 12.4.2022 - Tia Svanberg


Muskareihin on monessa kaupungissa tungosta, ja moni lapsi laulaa jossakin kuorossa. Toisaalta taideaineiden tunteja on vähennetty kouluissa rankalla kädellä. Taideaineiden arvosanoista ei yleensä saa pisteitä yhteishaussa, mikä ei kannusta kurssivalintoja tehtäessä. Korona ja kuntien asettamat laulukiellot nujersivat lasten lauluharrastuksen monessa perheessä lopullisesti. Onneksi Suomessa on edelleen musiikinopettajia, jotka tekevät haastavassa tilanteessa vähillä resuresseilla yhä hienoa työtä!


Onko sitten lasten ja nuorten kiinnostus musiikkia ja laulamista kohtaan vähentynyt? Tätä on vaikea uskoa, kun seuraa TikTok:in tanssi- ja lauluvideoiden tai Youtuben musiikkivideoiden valtavia katsojamääriä. Myös television laulukilpailuihin ja musikaaliroolien koe-esiintymisiin riittää hakijoita. Vaikka monen paikkakunnan musiikkiopistojen hakijamäärissä on ollut laskua, niin lasten synnynnäinen kiinnostus rytmejä ja melodoita kohtaan on varmasti yhtä suurta kuin aikaisemminkin.

Onneksi on, sillä laulaminen on sekä kivaa että hyödyllistä! Aivoliiton julkaisemat hyödyt musiikin harrastamisesta kiteyttävät hyvin sen, että aivan kaikkien lasten olisi hyvä päästä laulamaan!

Miten sitten voi lapsia innostaa laulamaan? Missä heille on mahdollisuuksia päästä laulamaan? Suomessa on valtava määrä musiikkiopistoja, yksityisiä laulukouluja, kuoroja, musiikkiteatteriryhmiä yms. yms., eli mahdollisuuksia löytyy. Valitettavasti lukukausimaksut ovat monelle perheelle liian kallita ja onkin nähtävissä, että juuri varakkaiden perheiden lapset ovat usein koe-esiintymisissä taitavia laulajia ja tanssijoita. Heillä on ollut se onni, että vanhemmat ovat voineet kustantaa harrastukset. Mutta entä kaikki motivoituneet lapset ja nuoret, joiden vanhemmilla ei ole varaa laittaa satoja euroja kuukaudessa lasten tanssi- ja laulutunteihin?

Onneksi Internet tarjoaa runsaasti ilmaisia, lauluharjoitusta ja tanssia tukevia materiaaleja: ammattilaisten pitämiä laulutunteja, äänenavausharjoituksia mestarikursseja yms. Youtubessa ja muissa alustoissa. Myös taustanauhoja (backing track) ja äänityksiä löytyy omaa laulamista tukemaan. Näiden avulla voi myös harjoitella esimerkiksi laulukilpailuita ja koe-esiintymisiä varten. Myös kirjastoista löytyy ilmaiseksi nuotteja ja jopa taustanauhoja kotiharjoittelua varten. On tärkeää ottaa oppinsa pätevältä laulunopettajalta, jotta ääntään ei rasita väärällä tavalla. Virheellisiä oppeja on vaikeampi lähteä korjaamaan.

Jos haluat kokeilla omia taitojasi ja saada innostavaa ja opettavaista palautetta omasta lauluäänestäsi ja esiintymistaidoistasi, niin voit esimerkiksi osallistua laulukilpailuun/musikaalilaulukilpailuun/laulupäivään!

Olen itse kuullut aika monen lapsen laulamista esimerkiksi juuri koe-esiintymisissä. Oma mutu-tuntumani on se, että nykyajan lapset ovat innostuneita laulajia. He osaavat matkia useiden eri laulajien laulutyylejä. Mutta varsinkin eri rekisterien sujuva käyttö on haastavaa. Ihan peruslaulamista alan opettajan/kuoronjohtajan johdolla tarvittaisiin lisää.

Lasten ja nuorten laulunopetus on oma erikoisalansa. Erityiset haasteet koskevat esimerkiksi juuri äänenmurrosta. Lasten ja nuorten laulunopetuksesta löytyy runsaasti alan tutkijoiden ja opettajien tutkimustuloksia ja oppaita. Yksi omista suosikkiteoksistani lasten laulunopetuksesta on Jenevora Williamsin Teaching Singing to Children and Young Adults.

Laulaminen - ja erityisesti lasten ja nuorten laulaminen - on ihan mahtavan iloinen asia! Yksittäinen laulaja voi myös lyödä hynttyyt yhteen jonkun toisen laulajan/instrumentalistin kanssa. Sitten onkin muodostunut duo - tai jopa lied-pari!

Laulamista mukavampaa on vain musisoiminen/laulaminen yhdessä jonkun toisen kanssa!

DSC_1453.JPG

"Nuotit kunhan oppii vain,
pääsee joukkoon laulajain!"
(Suom. Esko Elstelä)

Avainsanat: lapset, nuoret, laulu, laulunopetus, musikaali, pedagogiikka, laulukilpailu, laulupäivä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini